Во Святый и Великий Понедельник вечера,

Повечерие глаголем великое, на Повечерии трипеснец господина Андреа Критскаго. Глас 8.

Песнь 2.

Ирмос: Вонми небо и возглаголю, и воспою Христа, от Девы рождшагося во спасение наше.

Пойдем со Христом к горе Елеонстей, тайно со апостолы соводворимся Ему.

Разумей смиренное мое сердце, что есть жерновная притча? О нейже прежде рече Христос, и истрезвися прочее.

Готови сама себе о душе моя, ко исходу: пришествие приближается неумолимаго Судии.

Богородичен: Пречистая Богородице Дево, едина всепетая, Сына Твоего моли о рабех Твоих.

Ин, глас тойже.

Ирмос: Видите, видите, яко Аз есмь Бог, древле Израиля сквозе Чермное море проведый, и питавый, и спасый, и от горькия работы свободивый фараоновы.

Видите, видите, яко Аз есмь Бог, Иже прежде бытия всех, и прежде сотворения земли и неба, вем вся: и весь сый во Отце, и всего ношу в Себе.

Словом составих небо вкупе и землю: со Отцем бо бех, и словом ношу вся, яко Слово, мудрость, и сила, и образ, и содействителен, и равнодетелен.

Кто времена положи? Кто веки соблюдаяй? Кто вся определяяй и совоздвизаяй? Разве Безначальный присно сый со Отцем, якоже заря во свете.

О безмернаго Твоего человеколюбия Иисусе! Сказал бо еси нам скончания свыше время, скрыв час, уяснив же светло образы его.

Вся веси, вся знаеши Иисусе яко имеяй все в Себе Отеческое достояние Божественне, и всего Духа всаждена носяй в себе, соприсносущнаго Отцу.

Владыко Господи, веков творче, сподоби и нас священный оный тогда глас услышати, зовущий избранныя Отца в Царство Небесное.

Слава: Безначальная, несозданная Троице, нераздельная Единице, трое сущая и едино, Отче, Сыне и Душе, единый Боже, приими пение от бренных язык, якоже от уст пламенных.

Богородичен: Селение святое явилася еси Дево Божие: в Тя бо Небесный Царь вселився плотию, пройде красный, человека в Себе вообразив Божественне.

Седален, глас 2.
Подобен: Милосердия сущи:

Милосердием движимь Христе, волею предыдеши страдати благодетелю, хотяй страстей нас избавити, и еже во аде осуждения. Темже честная Твоя воспеваем страдания, и славим Спасе, крайнее твое вси схождение.

Песнь 8.

Ирмос: Ангели и небеса, на престоле славы седящаго и яко Бога непрестанно славимаго, благословите, пойте и превозносите его во веки.

Всяко слышала еси душе, како Христос Божественным учеником Своим провозглашаше, глаголя скончание: разумевши же Твой конец, уготовися прочее: время исхода прииде.

Познала еси неплодная душе, лукаваго раба притчу, бойся и не небрези о даровании, егоже прияла еси, да не сокрыеши в землю, но да куплю дееши.

Да уяснится свеща, да преизлиется сея и елей, якоже девам тогда сострадание, да обрящеши душе моя чертог Христов тогда отверстый.

В субботу бегство и в зиме глаголя Учитель, седмаго бурю предгадательствует настоящаго века, в немже найдет яко зима кончина.

Яко скорость молнии преходящая, тако тогда будет страшное оное Владыки твоего пришествие, душе моя: слышала еси, готова прочее быти потщися.

Егда приидет Судия с тысящами, и тьмами ангельских чинов и сил, тогда кий страх душе моя, кий трепет, увы мне! Нагим стоящим всем.

Благословим Отца, и Сына, и Святаго Духа, Господа.

Един Бог убо Троица, ни Отцу изступившу в сыновство, ниже Сыну пременившуся во исхождение, но свойственная, и обое Свет, Бога, Три славлю во веки.

И ныне, Богородичен: Молитвами Боже, Богородицы, приими молитву нашу, возниспосли же милости Твоя на вся богатно, и мир Твой подаждь людем Твоим.

Хвалим, благословим, покланяемся Господеви, поюще и превозносяще во вся веки.

Таже ирмос: Ангели и небеса на престоле:

Песнь 9.

Ирмос: Проявленное на горе законоположнику во огни и купине, Рождество Приснодевы, в наше верных спасение, песньми немолчными величаем.

Слышала еси душе моя, Судии предвозглашающу, и учащу тя времене кончины: готови яже на исход дела, да не яко неискусна, Бога овержена будеши.

От смоковницы о душе моя, научися кончины! Егда младо будет листвие, и прозябнет ветвие, жатвы час прочее, и ты егда сия увидиши, разумей, яко при дверех есть.

Кто разве Тебе иный Твоего знает Отца? Или кто кроме Тебе весть час, или день? У Тебе бо сокровища премудрости вся внутрь суть, Христе Боже.

Книги убо разгнутся тогда, престолом поставленным, деяния же обличатся, нагим стоящим всем: ни свидетелем, ни клеветником присутствующим: обнажена бо вся Богу.

Грядет всех Судия, изведен быти на суд, на престоле херувимсте седяй, яко повинный предстати Пилату, и вся пострадати, да спасется Адам.

Приближися Пасха нам великая и Божественная: по двою бо днию преднаучает Христос, страдания прописуя день, воньже Отцу жертва приведется.

При Кресте Твоем Спасе предстоящи Мати, и Твое неправедное зрящи заколение, вопияше: увы Мне Чадо Мое! Увы Мне незаходимый свете! Просияй всем Солнце славы свет.

Слава: О единице Святая, Троице едино Божество, и Троица Единице Боже, триипостасное Естество, единочестная, и нераздельная славо, избави от бед души наша!

И ныне, Богородичен: Приими Матерь Твою Христе в молитву, да молитвами Ея умириши мир, и утвердиши царствия скиптры, и Церкви Твоя совокупиши во едино.

Ирмос 9-я песни: Проявленное на горе: за Достойно: И поклон до земли.

Трисвятое. И по Отче наш: Кондак дне. Таже, Господи сил с нами буди: И прочее обычное. И отпуст.

Во Святый и Великий Вторник на Утрени,

Аллилуиа, на глас 8. Тропарь трижды: Се Жених грядет: писан в Понедельник Великий. И обычное стихословие.

По 1-м стихословии седален, глас 4.
Подобен: Вознесыйся на Крест:

Жениха братие возлюбим, свещи своя украсим, в добродетелех сияюще и вере правой: да яко мудрыя Господни девы готови внидем с Ним на браки: Жених бо дары, яко Бог всем подает нетленный венец.

Слава, и ныне, тойже.

По 2-м стихословии седален, глас 4.
Подобен: Удивися Иосиф:

Совет Спасе беззаконный на Тя, священницы и книжницы завистию собравше люте, в предательство подвигоша Иуду: темже безстудно исхождаше, глаголаше на Тя беззаконным людем: что ми, глаголет, дадите, и аз вам Его предам в руки ваша? Осуждения сего избави Господи, души наша.

Слава, и ныне, тойже.

По 3-м стихословии седален, глас 8.
Подобен: Премудрости:

Иуда разумом сребролюбствует, на Учителя враждебне подвизается, советует, поучается преданию, света отпадает, тьму приим, соглашает цену, продает Безценнаго: темже и удавление, возмездие еже содея, обретает окаянный, и лютую смерть, предав Тебе Господа. Того нас части избави Христе Боже, прегрешений оставление даруя, празднующим верою пречистую страсть Твою.

Слава, и ныне, тойже.

Таже, И о сподобитися нам: Евангелие от Матфеа, зачало 90 без преступки: Во время оно, совет приемше вси фарисее на Иисуса, яко да обольстят Его словом. Конец в зачале 96-м: Благословен Грядый во имя Господне. [Мф. 22, 15 - 23, 39.]

Посем псалом 50. Таже, Спаси, Боже, люди Твоя: Господи помилуй, 12. Посем ектениа малая.

Таже кондак, глас 2.
Подобен: Вышних ища:

Час душе конца помысливши, и посечения смоковницы убоявшися, данный тебе талант трудолюбно делай окаянная бодрствующи и зовущи: да не пребудем вне чертога Христова.

Икос: Что унываеши душе моя окаянная? Что мечтаеши безвременно попечения неполезная? Что упражняешися к мимотекущим? Последнейший час есть отселе, и разлучитися имамы от сущих зде. Дондеже время имаши, возникни зовущи: согреших Ти Спасе мой не посецы мене якоже неплодную смоковницу, но яко благоутробен Господи, ущедри со страхом зовущую: да не пребудем вне чертога Христова.

Синаксарь. Стихи:
Вторник величайший дев десять носит,
Победу носящих неумытнаго Владыки.

Во Святый и Великий Вторник, десяти дев притчи память творим: зане таковыя притчи, восходя во Иерусалим Господь, на страсть грядый, Своим глаголаше учеником: суть же притчи, яже и ко иудеем простираше. Десяти убо дев притчу на милостыню обращая рече, вкупе и уча, еже прежде конца всем готовым быти. Зане о девстве много тем сказоваше, и о скопцех: многую же и славу девство имать, велико бо есть яко воистинну. Но да не кто сие дело исправляя, небрежет о других, паче же о милостыни, еже свеща девства просвещается, вводит священное Евангелие притчу сию: и пять убо мудрых наричет, яко с девством и многий и богатый милостыни елей приложивших: и пять же буих, яко и тех девство убо имущих, милостыню же несравненну. Сего бо ради буия, зане большее исправивше, о меньшем же небрегоша, и ничтоже блудниц разнствоваху: яко они убо телесы, сия же имении побеждени быша. Нощи же настоящаго жития мимотекущей, воздремашася вся девы, сиесть, умроша: сон бо смерть глаголется. И спящим им, вопль посреди нощи бысть, и овы убо обильно елей приложившия, дверем отверзшимся, внидоша с Женихом. Буия же недовольный елей имущия, по сне искаху его. Но мудрыя хотевшия убо дати, не могшия же, прежде вшествия отвещаша глаголюще: еда когда не удовлеет нам и вамъ? Идите к продающим, сиесть, убогим, и купите: но неудобно, по смерти бо сие не возможно. Еже и о богатом и Лазаре показует Авраам, глаголя: нужда убо преходити отсюду тамо. Но буия пришедши непросвещены, сице вопиют, во врата ударяюще: Господи, Господи, отверзи нам. Сам же Господь Собою страшный оный ответ дает: отыдите, рек, не вем вас. Како бо аще увидите Жениха вена не имущия, милостыни самыя? Сего убо ради образа притча десяти дев, зде положена быти богоносными отцы учинися, наказующая нас присно бдети, и готовым быти к сретению истиннаго Жениха, благими деянии, паче же милостынею: зане безвестен день и час кончины: якоже и Иосифом целомудрие стяжати, и смоковницею присно плод духовный предлагати. Иже бо дело единое и пребольшее убо яве делает, о других же небрежет, паче же о милостыни, не входит со Христом в вечное упокоение, но возвращается вспять посрамлен. Ничтоже бо печальнейше, и срама исполненнейше, якоже девство побеждаемое имением. Но о Женише Христе, с мудрыми нас сочетай девами, и избранному Твоему сопричти стаду, и помилуй нас, аминь.

Таже двоепеснец, егоже краестрочие: {Трити те}, сиесть, во вторник же. Творение господина Космы, ирмос по дважды, стихи же на 12. Последи же ирмос, оба лика вкупе. Глас 2.

Песнь 8.

{Т} Ирмос: Велению мучителеву преподобнии трие отроцы не повинувщеся, в пещь ввержени, Бога исповедаху поюще: благословите дела Господня Господа.

{Р} Леность далече нас отвержим, и светлыми свещами безсмертнаго Жениха Христа пением усрящим, благословите, вопиюще, дела Господня Господа.

{I} Да удовлеет общительный души нашея елей в сосудех, яко да не на куплю положше время почестей, поем: благословите дела Господня Господа.

{Т} Талант елицы от Бога приясте, равносильную благодать, помощию давшаго Христа возрастите, поюще: благословите дела Господня Господа.

Хвалим, благословим:

И паки ирмос: Велению мучителеву:

Честнейшую не поем.

Песнь 9.

{H} Ирмос: Невместимаго Бога во чреве вместившая, и радость миру родившая, Тя поем Богородице Дево.

{Т} Учеником Благий, бдите, рекл еси, воньже час приидет Господь, не разумеете, отдати комуждо.

{Е} Во втором Твоем и страшном пришествии Владыко, десным овцам мя сопричти, прегрешений презрев моих множества.

И паки вместо, Достойна, ирмос: Невместимаго Бога:

Ексапостиларий, трижды:

Чертог Твой вижду, Спасе мой, украшенный, и одежды не имам, да вниду вонь: просвети одеяние души моея Светодавче, и спаси мя.

На хвалитех поставим стихов 4, и поем стихиры самогласны повторяюще, глас 1:

Во светлостех святых Твоих, како вниду недостойный? Аще бо дерзну совнити в чертог, одежда мя обличает, яко несть брачна, и связан извержен буду от ангелов. Очисти Господи, скверну души моея, и спаси мя яко Человеколюбец.

Глас 2: Душевною леностию воздремався, не стяжах Женише Христе, горяща светильника иже от добродетелей, и девам уподобихся буим, во время делания глумляся. Утробы щедрот Твоих не затвори мне Владыко, но оттряс мой омраченный сон, возстави, и с мудрыми введи девами в чертог Твой, идеже глас чистый празднующих, и вопиющих непрестанно: Господи слава Тебе.

Слава, и ныне, глас 4:

Скрывшаго талант осуждение слышавши, о душе не скрывай словесе Божия, возвещай чудеса Его, да умножающи дарование, внидеши в радость Господа твоего.

На стиховне стихиры самогласны, глас 6:

Приидите вернии, делаим усердно Владыце: подавает бо рабом богатство, и по равенству кийждо да многоусугубим благодати талант: ов убо мудрость да приносит делы благими, ов же службу светлости да совершает. Да приобщается же словом верный тайны ненаученному, и да расточает богатство убогим другий: сице бо заимованное многоусугубим, и яко строителие вернии благодати, Владычния радости сподобимся. Тоя нас сподоби, Христе Боже, яко Человеколюбец.

Стих: Исполнихомся заутра милости Твоея Господи:

Егда приидеши во славе со ангельскими силами, и сядеши на престоле, Иисусе, разсуждения, да мя Пастырю Благий не разлучиши: пути бо десныя веси, развращени же суть шуии. Да не убо с козлищи грубаго мя грехом погубиши: но десным мя сочетав овцам, спаси яко Человеколюбец.

Стих: И буди светлость Господа Бога нашего на нас:

Женише, добротою красный паче всех человек, призвавый нас к трапезе духовней чертога Твоего, нелепый мой зрак прегрешений совлецы причастием страданий Твоих, и одеждею славы украсив Твоея красоты сообедника светла мя покажи Твоего Царствия, яко Милосерд.

Слава, и ныне глас 7:

Се тебе талант Владыка вверяет душе моя, страхом приими дар, заимствуй давшему, раздавай нищим, и стяжи друга Господа, да станеши одесную Его, егда приидет во славе, и услышиши блаженный глас: вниди рабе в радость Господа твоего. Тоя достойна мя сотвори Спасе, заблудившаго, великия ради Твоея милости.

И прочее последование яко обычно.

Часы со обычным стихословием, и чтение Евангелиа.

На 6-м часе тропарь пророчества, глас 1:

Безмерно согрешающим, богатно прости Спасе, и сподоби нас неосужденно поклонитися Твоему святому Воскреснию, молитвами Пречистыя Твоея Матере, едине Многомилостиве.

Прокимен, псалом 129. Глас 6: Яко у Господа милость, и многое у Него избавление.
Стих: Из глубины воззвах к Тебе Господи, Господи услыши глас мой.

Пророчества Иезекиилева чтение. [Глава 1, ст. 21 - 28. гл. 2, ст. 1]

Прокимен, псалом 130, глас 4: Да уповает Израиль на Господа от ныне и до века.
Стих: Господи, не вознесеся сердце мое, ниже вознесостеся очи мои.

И прочее. Вкупе же поем и 9-й час, без кафисмы, и чтем Евангелие. И блаженны поем, и Помяни нас Господи, с поклоны. И прочее все, якоже и в Понедельник указася.

В тойже Святый и Великий Вторник вечера,

во светильничное, обычное стихословие, на Господи воззвах, поставим стихов 10, и поем стихиры самогласны.

Глас 1: Во светлостех святых Твоих, како вниду недостойный? Аще бо дерзну совнити в чертог, одежда мя обличает, яко несть брачна, и связан извержен буду от ангелов: очисти Господи скверну души моея, и спаси мя яко Человеколюбец.

Глас 2: Душевною леностию воздремався, не стяжах Женише Христе, горяща светильника иже от добродетелей, и девам уподобихся буим, во время делания глумляся: утробы щедрот Твоих не затвори мне Владыко, но оттряс мой омраченный сон, возстави Милостиве, и с мудрыми введи девами в чертог Твой, идеже глас чистый празднующих, и вопиющих непрестанно: Господи слава Тебе.

Глас 4: Скрывшаго талант осуждение слышавши, о душе, не скрывай словесе Божия, возвещай чудеса его, да умножающи дарование, внидеши в радость Господа твоего.

Глас 6: Приидите вернии, делаим усердно Владыце: подавает бо рабом богатство, и по равенству кийждо многоусугубим благодати талант: ов убо мудрость да приносит делы благими, ов же службу светлости да совершает: да приобщается же словом верный, тайны ненаученному, и да расточает богатство убогим другий. Сице бо заимованное многоусугубим, и яко строителие вернии благодати, Владычния радости сподобимся: тоя нас сподоби Христе Боже, яко Человеколюбец.

Егда приидеши во славе со ангельскими силами, и сядеши на престоле Иисусе разсуждения, да мя Пастырю Благий не разлучиши, пути бо десныя веси, развращени же суть шуии. Да не убо с козлищи грубаго мя грехом погубиши: но десным мя сочетав овцам, спаси яко Человеколюбец.

Женише добротою красный паче всех человек, призвавый нас к трапезе духовней чертога Твоего, нелепый мой зрак прегрешений совлецы, причастием страданий Твоих, и одеждею славы украсив Твоея красоты, сообедника светла мя покажи Твоего Царствия, яко Милосерд.

Слава, и ныне, глас 7:

Се тебе талант Владыка вверяет душе моя: страхом приими дар, заимствуй давшему ти, раздавай нищим, и стяжи друга Господа, да станеши одесную Его, егда приидет во славе, и услышиши блаженный глас: вниди рабе в радость Господа твоего. Тоя достойна мя сотвори Спасе заблудившаго, великия ради Твоея милости.

Вход со Евангелием. Свете тихий:

Прокимен, псалом 131, глас 6: Воскресни Господи в покой Твой, Ты и кивот Святыни Твоея.
Стих: Помяни Господи Давида, и всю кротость его.

Исхода чтение. [Глава 2, ст. 5 - 10.]

Прокимен, псалом 132, глас 4: Се что добро, или что красно, но еже жити братии вкупе.
Стих: Яко миро на главе, сходящее на браду, браду Аароню.

Иова чтение. [Глава 1, ст. 13 - 22]

И абие, Да исправится молитва моя:

Евангелие от Матфеа, зачало 102. [Мф. 24, 36 - 26, 2.]

И прочая Преждеосвященных.